niedziela, 4 marca 2012

Pitaja z nasion

        Jednym z niewielu gatunków kaktusów, które jednocześnie są pnączami, jest pitaja (Hylocereus undatus), zwana po polsku smoczym owocem. Owoce są czerwone lub żółte, ważące od 300 do 800 gramów, zawierające w środku biały miąższ z mnóstwem drobnych czarnych pestek. Konstystencja owocu przypomina budyń, a smak jest nieco podobny do kiwi i melona.
        Najłatwiejszym sposobem rozmnażania pitai jest sadzonkowanie; trudno jednak zdobyć u nas materiał na sadzonki. Rozmnażanie tego kaktusa z nasion nie jest trudne, zwłaszcza, jeżeli zakupimy owoc - mamy w nim nasion na dobre kilkadziesiąt prób. Nasiona kiełkują dość szybko, po trzech-czterech tygodniach, ale procent roślin, które wykiełkują, nie był u mnie zachwycający: na dziesięć nasion wykiełkowały trzy sztuki, z których jedna szybko padła. Aby nasiona wykiełkowały, powinniśmy, po ewentualnym moczeniu ich przez dobę w ciepłej wodzie, posiać je w podłożu dla kaktusów lub uniwersalnym na głębokość 3-4mm. Temperatura nie powinna spadać poniżej 15 stopni Celsjusza.
Pitaje po czterech miesiącach
       Z powodu wysiewu w samym środku zimy, moje kaktusy nie urosły zbytnio. Rośliny lubią dużo światła, ale (co dla kaktusów nieczęste) nie bezpośredniego. Pozostawiając je w pełnym słońcu latem ryzykujemy poparzeniem liści a nawet padnięciem rośliny. Co do innych wymagań - podłoże powinno być lekkie, może być dla kaktusów, chociaż w ziemi uniwersalnej rośliny też dadzą sobie radę. Roślina najlepiej znosi temperatury od 10-35 stopni Celsjusza. Przy spadkach poniżej 5 stopni będą się pojawiać uszkodzenia od chłodu. Z upałami jest nieco lepiej; rośliny znoszą temperatury nawet i 40 stopni Celsjusza, chociaż na plantacjach w takich temperaturach słabo kwitną i owocują. Na początku, gdy kaktusy rosną szybko, podlewamy regularnie co tydzień. Starsze okazy stają się coraz bardziej odporne na susze. Nawozimy oszczędnie - to w końcu kaktusy. Pitaje nie potrzebują spoczynku zimowego. Dobrze jest też przygotować podpórkę dla rośliny - starsze okazy zaczynają wypuszczać wąsy czepne. Jeśli tego nie zrobimy, pitaje będą się płożyć po ziemi.
        Rośliny rozmnażane wegetatywnie mogą zakwitnąć w 2-3 roku po posadzeniu, natomiast te z wysiewu teoretycznie po 4-8 latach; nie wiem jednak jak to jest w praktyce. Niektóre gatunki pitai są samopylne, inne wymagają pyłku drugiej rośliny. Ponieważ w naturze kaktusy te są zapylane przez tubylcze owady, których u nas brak, kwiaty powinniśmy zapylać ręcznie pędzelkiem. Trzeba czujnie obserwować roślinę, gdy zauważymy, że zacznie kwitnąć: kwiaty pojawiają się nocą, i tylko wtedy możemy je zapylać.

6 komentarzy:

  1. Ja sprowadziłem nasiona osobiście i nadwyżkę sprzedaję. Sam nie testowałem kiełkowania ale Pani która ode mnie kupiła stwierdziła siłę wschodów na 90 % co przy egzotycznych roślinach jest bardzo dobrym wynikiem aczkolwiek wiem że są to najświeższe nasiona jakie można mieć bo obecnie są 3 miesięczne.
    Miałem już tą roślinę i nawet mi zakwitła wydając owoc wielkości orzecha włoskiego niestety straciłem tą roślinkę i musicalem zdobyć nasiona aby ją mieć na nowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. pan miał na pewno nie pitaja(hylocereus np.undratus) a epiphyllum które jest podobne do pitaji ale ma mniejsze owoce i jest bardzo spokrewnione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem do końca pewien, ale na zdjęciach w google widać, że epiphyllum nie tworzy korzeni powietrznych, które to na mojej pitai są obecne w ogromnych ilościach.

      Usuń
  3. Moje Pitaje ładnie wzeszły ale na tym sie skończło. Już długo nie wyrasta z nich kaktus. Cały czas są zielone, nie usychaja ani nie więdną. Ma ktoś jakieś rady jak im pomóc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podlewaj je skromnie i czekaj na wiosnę i słońce. Powinny ruszyć. U mnie już się zaczęły pojawiać nowe młode pędy. :)

      Usuń
  4. Od początku zimy poluję na pitaję, żeby w końcu ją spróbować. Muszę się zastanowić, czy nie posiać jej, choćby dla eksperymentu. W końcu nieczęsto widzi się pnącego kaktusa :)

    Pozdrawiam
    Cho

    OdpowiedzUsuń