poniedziałek, 2 stycznia 2012

Kawa arabska z nasion

      Kawa arabska (Coffea arabica)  z rodziny marzanowatych jest dosyć wysokim drzewem, lecz na plantacjach jest mocno przycinana, stąd jej niskie, krzewiaste formy dorastające do 5-6 metrów. Pochodzi z Abisynii, skąd rozeszła się po całej strefie tropikalne, zwłaszcza w Ameryce Południowej. Jest uprawiana ze względu na jej nasiona, które po uprażeniu stanowią używkę znaną każdemu - czyli kawę :).
      Uprawa kawy w mieszkaniu jest jak najbardziej możliwa, roślina ta jest w stanie nam również zakwitnąć i zaowocować. Najczęściej zaczyna się to po upływie od dwóch od pięciu lat od wysiania. Rozmnażanie kawy z nasion jest problematyczne, ponieważ dobrze kiełkują jedynie nasiona świeże, wysiane do kilku tygodni od zebrania ich z rośliny. Nasiona starsze, dwumiesięczne kiełkują już słabo, dając rachityczne siewki. Nasiona starsze niż dwumiesięczne praktycznie utraciły swoją żywotność i zdolność kiełkowania. Pewniejszą metodą jest rozmnażanie z sadzonek, niestety mało kto ma do nich dostęp w Polsce.
 Półroczne siewki kawy
      Przed wysiewem kawy należy delikatnie zdjąć cienką błonę osłaniającą nasiono, a następnie moczyć nasiona w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Następnie nasiona siejemy poziomo na głębokość około 0,7 cm. Jeśli mamy świeże nasiona, to rośliny wschodzą szybko - już po 5-10 dniach.
      Najlepsze podłoże dla kawy powinno spełniać trzy  warunki - musi być przepuszczalne, próchnicze i lekko kwaśne. Kawa słabo rośnie w ciężkiej glebie i źle się w niej czuje. Z racji pochodzenia z klimatu gorącego kawa potrzebuje jak najwięcej ciepła, a także sporo światła. Najlepsze okno do jej uprawy to okno południowe. Kawa nie znosi niskich temperatur - młode siewki giną w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza, starsze wytrzymują krótkotrwałe spadki do 10 stopni. Przechłodzone rośliny reagują zwijaniem liści w trąbkę. Natomiast przenawożenie zimą połączone z niedoborem światła powoduje zasychanie wierzchołków liści lub ich opadanie.
      Kawa wymaga obfitego podlewania. Nie powinno się dopuszczać do przesuszania bryły korzeniowej. Nawożenie roślin powinno się odbywać od lutego do października. Młode siewki kawy wymagają częstego przesadzania - w pierwszym roku dwukrotnie, później, od drugiego do piątego roku corocznie, na wiosnę. Starsze rośliny trudniej już przesadzić, ale starajmy się robić to przynajmniej raz na dwa-trzy lata. Rośliny można doświetlać, ale maksymalnie przez 10 godzin na dobę - długi dzień ma niekorzystny wpływ na kwitnienie i owocowanie.
Roczne siewki kawy
      Moje dwie kawy zostały wysiane w sierpniu i przez pierwsze pół roku rosły powoli. Wystrzeliły w kolejnym roku, gdy dzień zaczął się wydłużać. Gdy kawa osiągnie około półtora roku, zacznie wytwarzać pierwsze pędy boczne, więc nie ma potrzeby formowania jej w młodości. Cóż, w tym roku stukną im drugie urodziny, i może zrobią mi niespodziankę - będą pierwsze zbiory? :)

11 komentarzy:

  1. Moja kawa wydała pierwsze owoce po 27 latach od dnia zakupu sadzonki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jednej strony długo, no ale doczekałeś(aś) się w końcu. Moje krzaczki zakwitły i zaowocowały w tym roku, czyli po czterech latach od wysiewu. Nie mają za wiele owoców, no ale to dopiero początek. :)

      Usuń
  2. No to sobie poczekałeś...

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie przyszły do mnie nasiona kawy. kupowałam przez internet, na opakowaniu jest dosyć długa data ważności. czytałam gdzieś, że niestety często takie nasiona nie kiełkują, a do świeżych niestety nie mam dostępu ... ma ktoś może doświadczenia z nasionami kawy zakupionymi przez internet? po drugie ... mam teraz dobę (póki nasiona się moczą) na znalezienie odpowiedniej ziemi. wiem, ze ma być lekka i przepuszczająca, do tego próchnicza. Czy taka do cytrusów może być (substral)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałem raz wysiewać nasiona kawy zakupione przez internet. Rezultat - nic mi nie wyrosło.
      Podłoże do cytrusów powinno się nadawać do uprawy kawy, ma podobne parametry.

      Usuń
  4. Kiedyś próbowałam wyhodować kawę, niestety nasionka nie wykiełkowały. Może spróbuje jeszcze raz? Może z Twoimi poradami mi się uda :) Widzę, że doczekałeś się też owoców. Może i mi się uda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem dlaczego mojej kawie zączeły usychać dolne liście, bardzo proszę o pomoc. A ile lat miała twoja kawa kiedy zaczeła kwitnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy usychają jedynie dolne liście? Jak to się objawia? Czy usychanie rozpoczyna się od brzegu liścia, a potem obejmuje powoli całość? Jak dla mnie może być kilka powodów takiego usychania:
      - przelewanie rośliny lub podlewanie twardą wodą - kawę najlepiej podlewać dopiero gdy zaczyna lekko więdnąć, przelewanie może powodować usychanie liści;
      - nieprawidłowe podłoże lub (raczej mało prawdopodobne) niedobory - kawa woli lekko kwaśną ziemię, taką o pH 5,5-6,5. Zbyt wysokie pH gleby może skutkować obsychaniem liści
      - zbyt suche powietrze - tutaj rozwiązanie jest proste: odsuwamy roślinę od kaloryfera (jeśli koło niego stoi) lub/i zraszamy jej liście rano i wieczorem.
      Dobrze by było, abyś zrobił zdjęcie, z niego zawsze więcej można wyczytać niż z samego opisu. Moja kawa pierwszy raz zakwitła w wieku trzech lat. :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Dzien dobry, mam pytanie. Znajomemu miesiac temu wyrosly ziarenka na drzewku kawowym, sa jeszcze zielone. Czy takie ziarenka (nasiona z nich) juz sie nadaja do posadzenia czy trzeba czekac az ziarna beda czerwone? Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Super artykuł. Dzieki za fajne i przydatne informacje. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowita sprawa! Arabska to naprawdę fajna rzecz. Jedna z moich ulubionych kaw. Kiedyś w mojej starej firmie podawano smaczną Arabice. Piękne czasy...

    OdpowiedzUsuń